Vijesti

NA TV PROGRAMU ARTE DOKUMENTARAC O JURICI PAVIČIĆU

Televizijska postaja ARTE emitirala je 22. svibnja dokumentarni film o Jurici Pavičiću i njegovom knjigama. Redateljica i autorica filma je Lisa Alissova, a prikazan je unutar mozaičke emisije Invitation au voyage (Poziv na putovanje). U dokumentarnom se prilogu govori o romanima Crvena voda i Žena s drugog kata. Dokumentarac je sniman na lokacijama splitskog Velog Varoša, šibenskog kanala Svetog Ante i otoka Drvenika. 

Film je dostupan na poveznici:

https://www.arte.tv/fr/videos/115571-102-A/invitation-au-voyage/

 

FRANCUSKO IZDANJE MATER DOLOROSE

Roman Mater Dolorosa izašao je u francuskom izdanju. Prevoditelj romana je Olivier Lannuzel, a knjiga izlazi u nakladi Agullo Editions

 

IZAŠAO NOVI ROMAN JURICE PAVIČIĆA ŽIGICE 

Izašao je novi roman Jurica Pavičića pod naslovom Žigice

U romanu orkanska bura rasplamsa zastrašujući požar koji spali planinu i ugrozi grad Split. Policija provodi istragu vjerujući da će pronaći nemar ili piromana. No- uskoro se ispostavi da je  istina mnogo zamršenija. 

Roman usporedno prati sudbinu čovjeka koji se bori da ne izgubi imetak vlastite obitelji. Borba za djedovinu dovest će ga do neželjenih posljedica. 

Nakladnik romana je Stilus knjiga, a urednica knjige Adreiana Piteša. 

 

KAZALIŠNA CRVENA VODA NA FESTIVALU STERIJINO POZORJE

Dramska predstava Crvena voda Hrvatskog narodnog kazališta Split odabrana je za sudjelovanje na 69. Sterijinim pozorju. Nastala po nagrađivanom istoimenom romanu Crvena voda je, u režiji Ivice Buljana i u dramatizaciji Ivora Martinića, premijerno izvedena u studenom prošle godine.

Sterijino pozorje godišnji je festival srpske nacionalne drame i kazališta u Novom Sadu a uz takmičarski ima i program međunarodne selekcije Krugovi u sklopu kojeg će, na 69. festivalskom izdanju koji će se održati u Novom Sadu od 26. svibnja, nastupiti Crvena voda.

 

LATVIJSKO IZDANJE CRVENE VODE

Roman Crvena voda izašao je u latvijskom prijevodu. Knjiga je izašla u ožujku 2024. pod latvijskim naslovom Sarkana Upe, a u nakladi izdavačke kuće Latvijas mediji. Prevoditelj knjige je Denis Diminš.

 

UKRAJINSKO IZDANJE CRVENE VODE

Roman Crvena voda izašao je u ukrajinskom izdanju. Roman je izašao u siječnju 2024. pod naslovom Červona voda, u nakladi Vidavničtvo Anetti Antonenko (https://anetta-publishers.com/books/221), a u prijevodu Natalije Horoz. 

 

SLOVENSKI PRIJEVOD KNJIGE O JUGU

Zbirka eseja Knjiga o jugu izašla je u stidenom 2023. slovenskom prijevodu. Izdavač knjige je Mladinska knjiga, knjigu je prevela Sonja Polanc, a urednik knjige je Andrej Blatnik. Zbirka eseja o Jadranu i Mediteranu u ovom je izdanju u odnosu na hrvatsko proširena za tri nova teksta. 

 

KAZALIŠNA ADAPTACIJA CRVENE VODE

Roman Crvena voda dobio je svoju kazališnu adaptaciju. Predstavu po nagrađvanom romanu izveo je ansambl Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. Autor adaptacije je Ivor Martinić, a režiser predstave Ivica Buljan. U glavnim su ulogama u predstavi Goran Marković, Nives Ivanković, Nikola Ivošević i Stipe Radoja. Premijera predstave izvedena je u Splitu 11. studenog 2023.

 

KAZALIŠNA ADAPTACIJA PRIPOVJETKE TABERNAKUL

Kratka priča Tabernakul iz zbirke Brod u dvorištu dobila je svoju kazališnu adaptaciju. Predstavu Tabernakul izvest će Gradsko kazalište Slatina u režiji Olivera Jukića. Premijera predstave je 19. listopada u Slatini.

 

CRVENA VODA IZAŠAO U SRPSKOM IZDANJU

Roman Crvena voda izašao je u rujnu 2023. u srpskom izdanju. Nakladnik izdanja je izdavačka kuća Laguna, a urednica Janja Stjepanović. 

 

ODABRANE PRIČE JURICE PAVIČIĆA IZAŠLE U FRANCUSKOM IZDANJU

Knjiga odabranih kratkih priča Jurice Pavičića izašla je na francuskom jeziku. Naslov sveska je Le collectionneur des serpents (Skupljač zmija), a uključuje pet pripovjedaka iz zbirki Brod u dvorištu Patrola na cesti. Prevoditelj knjige je Olivier Lannuzel, a knjiga je izašla u svibnju 2023. u nakladi Agullo editions. 

 

TRI KUĆE, TRI PRIJATELJA NOMINIRANA ZA NAGRADU GRIGOR VITEZ

Slikovnica Tri kuće, tri prijatelja nominirana je za nagradu Grigor Vitez za najbolju hrvatsku dječju knjigu ili slikovnicu u 2022. Nagradu Grigor Vitez dodjeljuje Savez društava Naša djeca, a proglašenje pobjednika bit će 16. lipnja.

 

IZAŠLO SLOVAČKO IZDANJE CRVENE VODE

Roman Crvena voda objavljen je u slovačkom izdanju. Roman je izašao u ožujku 2023. pod slovačkim naslovom Krvava voda, a  u izdanju nakladničke kuće Ikar. Predvoditeljica romana je Alica Kulihova.

 

IZAŠLO MAKEDONSKO IZDANJE CRVENE VODE

Roman Crvena voda izašao je u prijevodu na makedonski jezik. Roman je u veljači 2023. objavila nakladnička kuća Makedonika litera. Prevoditeljice romana su Lenče Toseva i Katerina Bogoeva. 

 

PREMIJERA RADIO DRAME PO ROMANU MATER DOLOROSA

Radio drama po romanu Mater Dolorosa premijerno je izvedena na prvom programu Hrvatskog radija 3. siječnja. Roman je za radio adaptirala Nives Madunić Barišić, a redatelj radio drame je Mislav Brečić. U glavnim ulogama nastupaju Paško Vukasović,  Silvio Mumelaš, Marin Klišmanić, Snježana Sinovčić šiško i Tina Orlandini. Radio drama dostupna je i na servisu HRTi.

https://radio.hrt.hr/prvi-program/drama/u-napustenoj-tvornici-pronadena-mrtva-djevojka-10590545

 

NOVO, PROŠIRENO IZDANJE KNJIGE O JUGU IZAšLO U BEOGRADU

Zbirka eseja Knjiga o jugu dobila je svoje treće izdanje. Nakladnik novog izdanja je srpska izdavačka kuća Drugi plan. U odnosu na posljednje hrvatsko izdanje, knjiga je proširena za tri nove eseja. Urednica knjige je Ana Pejović.

 

TRI KUĆE, TRI PRIJATELJA NOMINIRANA ZA NAGRADU OVCA U KUTIJI

Slikovnica Tri kuće, tri prijatelja nastala u suautorstvu s ilustratoricom Klarom Rusan uvrštena je među jednanaest knjiga nominiranih za nagradu Ovca u kutiji koju dodjeljuje istoimeni festival, a kojom se nagrađuje najbolja slikovnica izdana u Hrvatskoj. 

 

MATER DOLOROSA ODABRANA ZA KNJIGU MJESECA BESTBOOK-a

Roman Mater Dolorosa odabran je za hrvatsku knjigu mjeseca u književnom prilogu Bestbook tjednika Express za listopad 2022..

 

IZAšAO NOVI NOVI ROMAN JURICA PAVIČIĆA MATER DOLOROSA

U knjižarama je novi roman Jurica Pavičića. Riječ je o kriminalističkom romanu pod naslovom Mater Dolorosa. Roman prati slučaj istrage ubojstva na okolici Splita kroz perspektivu triju likova. Urednica knjige je Adriana Piteša, a knjiga izlazi u nakladi izdavača Stilus knjiga. 

 

TRI KUĆE, TRI PRIJATELJA- PRVA ILUSTRIRANA KNJIGA ZA DJECU JURICE PAVIČIĆA

Tri kuće, tri prijatelja prva je ilustrirana knjiga za djecu Jurice Pavičića. Riječ je o slikovnici za osmoškolski uzrast, ali- također-  svojevrsnom trileru. Knjiga je izašla u nakladi izdavačke kuće Profil knjiga. Ilustrirala ju je mlada, ali već nagrađivana i poznata ilustratorica Klara Rusan. Urednica knjige je Ivana Žderić. 

 

FRANCUSKO IZDANJE ŽENE S DRUGOG KATA

Žena s drugog kata izašla je francuskom izdanju. Roman je izašao u nakladi izdavače kuće Agullo editions, a u prijevodu Oliviera Lannuzela. 

 

CRVENA VODA DOBITNIK JOŠ JEDNE NAGRADE U FRANCUSKOJ

Roman Crvena voda dobio je još jednu, šestu nagradu u Francuskoj. Riječ je o nagradi Michel Witta za najbolji inozemni krimić. Nagradu dodjeljuje specijalizirani magazin 813. Među prethodnim dobitnicima nagradesu i James Ellroy, Andrea Camillieri, Denis Lehane i Daniel Pennac.

 

CRVENA VODA IZAšLA U ITALIJI

Roman Crvena voda izašao je na talijanskom jeziku. Roman je objavljen u nakladi izdavačke kuće Keller Editore, a prevoditeljica romana je Estera Miočić. 

 

CRVENA VODA DOBITNIK NAGRADE FRANCUSKIH NEZAVISNIH KNJIŽARA

Roman Crvena voda dobitnik je nagrade Libr’à nous za najbolji kriminalistički roman za 2022. godinu. Nagrada Libr’à nous priznanje je koje glasovanjem dodjeljuje tri stotine nezavisnih francuskih knjižara koji biraju anketom po sedam naslova u sedam različitih kategorija. Crvena voda proglašena je najboljim krimićem. 

Riječ je o petoj nagradi koju je roman dobio u Francuskoj. Prije toga, Crvena voda je dobila nagrade Le points i Prix de la litterature policiere, te nagradu kritike Mystere de la critique.

 

 

CRVENA VODA DOBITNIK NAGRADE PRIX MYSTERE DE LA CRITIQUE 2022.

Crvena voda dobitnik je nagrade Prix Mystere de la critique za najbolji inozemni kriminalistički roman objavljen u Francuskoj. Riječ je o nagradi koju je osnovao istoimeni magazin, a dodjeljuje se od 1972. Među prethodnim dobitnika nagrade su i James Ellroy, Thomas Harris, Andrea Camillieri, Henning Mankell i Boris Akunjin. Crvenu vodu na francuski je preveo Olivier Lannuzel. Knjigu je u prijevodu objavila izdavačka kuća Agullo.

 

SNIMA SE RADIO DRAMA PO ROMANU PROMETEJEV SIN

Roman Prometejev sin dobit će radijsku adaptaciju. Početkom veljače počinje snimanje petodijelne radio-adaptacije romana u produkciji Hrvatskog radija. Redateljica radio-romana je Hana Veček, a u radijskoj adaptaciji među ostalima glume Zoran Čubrilo, Doris šarić Kukuljica, Vinko Kraljević, Rea Bušić i Senka Bulić. 

 

CRVENA VODA DOBITNIK 73. NAGRADE GRAND PRIX DE LA LITTERATURE POLICIERE

Crvena voda dobitnik je 73. nagrade Grand prix de la litterature policiere za najbolji inozemni krimić. Nagradu je žiri dodijelio većinom glasova. Velika nagrada za kriminalističku književnost (Grand prix de la litterature policiere) najstarija je i jedna od najuglednijih francuskih nagrada za krimić. Dodjeljuje se od 1947. Dobitnici nagrade za najbolji inozemni krimić prethodno su dobivali Patricia Highsmith, P.D. James, Stanislaw Lem, Ian Rankin i Elomore Leonard. 

 

CRVENA VODA DOBILA NAGRADU TRANSFUGE ZA NAJBOLJI INOZEMNI KRIMIĆ

Crvena voda dobitnik je nagrade Transfuge za najbolji inozemni krimić objavljen u Francuskoj. Nagradu Transfuge dodjeljuje istoimeni francuski mjesečnik za kulturu. Nagrada se dodjeljuje u trinaest kategorije, među kojima su i one za zbirku eseja, knjigu o umjetnosti i knjigu o filmu. Crvena voda proglašena je najboljim inozemnim krimićem. 

 

CRVENOJ VODI NAGRADA LE POINTS ZA NAJBOLJI EUROPSKI KRIMIĆ

Roman Jurice Pavičića Crvena voda osvojio nagradu Le Point du Polar européen. Riječ je o nagradi koja se dodjeljuje za najbolji krimić europskog autora, napisan na francuskom ili preveden na francuski jezik. Nagrada je uručena na festivalu Quais du polar koji se održava u Lyonu. Crvenu vodu na francuski je preveo Olivier Lannuzel. Knjigu je u prijevodu objavila izdavačka kuća Agullo.

 

ŽENA S DRUGOG KATA IZAŠLA U SRPSKOM IZDANJU

Romani Žena s drugog kata izašao je u srpskom izdanju. Nakladnik knjige je beogradska izdavačka kuća Laguna .

 

ROMAN CRVENA VODA IZAŠAO U FRANCUSKOM PRIJEVODU

Roman Crvena voda izašao je početkom siječnja 2021. u francuskom prijevodu. Roman je objavljen u nakladi izdavačke kuće Agullo Editions iz Bordeauxa, pod naslovom L'eau rouge. Roman je preveo Olivier Lannuzel. 

 

CRVENA VODA IZAŠLA NA NJEMAČKOM

Roman Crvena voda izišao je na njemačkom jeziku. Naslov njemačkog prijevoda je Blut und Wasser. Knjigu je objavila nakladnički kuća Schruf & Stipetic, a prevoditeljica knjige je Blanka Stipetić. 

 

ROMAN MINUTA 88 OBJAVLJEN KAO BESPLATNA ELEKTRONIČKA KNJIGA

Roman Minuta 88 Jurice Pavičića objavljen je na internetu kao besplatna elektronička knjiga. Roman se može naći na web stranici BEK (Besplatne elektroničke knjige) Društva za promicanje književnosti u medijima (DPKM), te na poveznici https://elektronickeknjige.com/novi-naslovi/ . Minuta 88 roman je izvorno objavljen 2002. godine u nakladi VBZ. Roman prati sudbine dvaju mladića koje povezuje nogomet. Jedan od njih je mladi nogometni navijač, a drugi perspektivni vratar koji pod ucjenom mora sudjelovati u namještanju utakmice. 

 

PROMETEJEV SIN DRUGA NAJČITANIJA DOMAĆA KNJIGA U LISTOPADU

Prometejev sin na drugom je mjestu liste najprodavanijih knjiga hrvatskih autora u listopadu 2020. Na listi specijaliziranog portala Moderna vremena Prometejev sin je na drugom mjestu, iza omladinskog romana U malu je uša đava Tisje Kljaković. 

 

PROMETEJEV SIN IZABRAN ZA KNJIGU MJESECA BESTBOOK-a

Književni mjesečnik Bestbook časopisa Express izabrao je roman Prometejev sin za knjigu mjeseca u svom listopadskom izdanju za 2020.

 

FOTOGRAFIJA NELE LAPTOš NA NASLOVNICI PROMETEJEVOG SINA

Fotografija istaknute hrvatske fotografkinje Nele Laptoš nalazit će se na naslovnici romana Prometejev sin koji izlazi u rujnu. Nela Laptoš hrvatska je fotografkinja poznata po svom fotografskom projektu Abandoned Croatia, a njena fotografija bila je i na naslovnici jedne od prethodnih Pavičićevih knjiga: Knjige o jugu

 

OVCE OD GIPSA IZAŠLE NA MAKEDONSKOM

Roman Ovce od gipsa izišao je u makedonskom prijevodu. Roman izvorno objavljen 1998. izišao je u izdanju nakladničke kuće Ili-Ili, a u prijevodi Dejana Vasilevskog.

 

FOTOGRAFIJA RINA EFENDIĆA NA NASLOVNICI SKUPLJAČA ZMIJA

Na naslovnici izbora pripovjedaka Skupljač zmija naći će se fotografija istaknutog splitskog fotografa Rina Efendića. Fotografija prikazuje brod u dvorištu jednog splitskog nebodera, a snimljena je 2011.

 

IIZAšAO IZBOR PRIČA SKUPLJAČ ZMIJA 

Izašao je izbor najboljih pripovijedaka Jurice Pavičića . Naslov zbirke je Skupljač zmija, a sadrži trinaest priča napisanih od 2001. do danas. Pogovor izdanju napisao je Dragan Velikić, a urednica knjige je Adriana Piteša. 

 

IZBOR KRATKIH PRIČA U NJEMAČKOM PRIJEVODU

U izdanju nakladničke kuću Schruf & Stipetic izišao je izbor odabranih kratkih priča Jurice Pavičića. Izbor nosi naslov Fremde Helden (Stranci, heroji) i uključuje deset priča iz iz zbirki Patrola na cesti i Brod u dvorištu. Priče su prevele Susanne Boehm i Blanka Stipetic.

 

NJEMAČKO IZDANJE ROMANA OVCE OD GIPSA

Izišlo je novo, drugo izdanje romana Ovce od gipsa u njemačkom prijevodu. Roman je izišao pod naslovom Zeugen (Svjedoci), u nakladi nakladničke kuća Schruf & Stipetic. 

 

CRVENA VODA DOBITNIK NAGRADE FRIC

Roman Crvena voda dobitnik je nagrade Fric za najbolju proznu knjigu objavljenu u Hrvatskoj u 2017/18. Nagradu dodjeljuje tjednik Express. Nagrada je dodijeljena 27. siječnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. 

 

IZIšLA ZBIRKA ESEJA  KNJIGA O JUGU 

Zbirka sadrži 23 prethodno objavljena ili neobjavljena teksta koji se bave temama europskog juga, jadranskog juga i hrvatskog juga. Tekstovi knjige bave se širokom lepezom tema od monokulture turizma, preko povijesti jadranske magistrale, povijesti gastarbajterstva, pa do bure i uloge Renaulta 4 u povijesti Dalmacije. Neki tekstovi knjige bave se i značajnim dalmatinskih figurama kao što su Dika Marjanović Radica ili Tomislav Ivić. 

 

ROMAN CRVENA VODA DOBITNIK NAGRADE GJALSKI

Crvena voda osvojila je nagradu Ksaver šandror Gjalski za najbolje hrvatsko prozno djelo u 2017/18. Nagradu dodjeljuje Društvo hrvatskih književnika i rodno grad Gjalskog Zabok. Nagrada je autoru uručena 27. listopada. 

 

ROMAN CRVENA VODA NOMINIRAN ZA NAGRADU MEšA SELIMOVIĆ

Crvena voda nominirana je za nagradu Meša Selimović za najbolji roman na štokavskim jezicima u 2017/18. Ostali nominirani su Luzitanija Dejana Atanackovića (Srbija), Memed, crvena bandana i pahuljica Semezdina Mehmedinovića (BiH), Sunce ovog dana Vladimira Pištala (BiH), te Calypso Ognjena Spahića (Crna Gora).  

 

ROMAN CRVENA VODA NOMINIRAN ZA NAGRADU T-PORTALA

Crvena voda nominirana je među najboljih pet hrvatskih romana koji konkuriraju za nagradu T-Portala za najbolji roman u 2017.  

 

OVCE OD GIPSA U RUMUNJSKOJ ANTOLOGIJI ANTIRATNE PROZE

Poglavlje romana Ovce od gipsa (1997) uvršteno je u antologiju antiratne proze pisaca iz bivše Jugoslavije u izdanju rumunjsku nakladničke kuće Editura paralela 45. Antologija antiratne proze iz bivše Jugoslavije izići će pod naslovom A fost o data o tara, a urednici antologije su Boris Postnikov i Dino Kreho. U antologiji će biti prevedeno poglavlje Oči iza vrata

 

ILUSTRACIJA ALEMA ĆURINA NA NASLOVNICI NOVOG PAVIČIĆEVOG ROMANA KOJI IZLAZI U LISTOPADU

Slika "Happy New Fear" splitskog ilustratora Alema Ćurina bit će na naslovnici novog romana Jurice Pavičića koji izlazi u listopadu.

 

IZLAZI NOVI ROMAN JURICE PAVIČIĆA CRVENA VODA

Novi roman Jurica Pavičića "Crvena voda" izići će na hrvatskom jeziku tijekom listopada. „Crvena voda“priča o nestanku sedamnestogodišnje djevojke koja je iščezla jedne rujanske subote godine 1989. nakon ribarske fešte u malom mjestu na dalmatinskoj obali.  Policijska potraga ne daje nikakve rezultate, a okolna politička zbivanja- pad jednog sistema, društvene promjene i rat-  zasjene nestanak djevojke koji pada u zaborav. Obitelj- otac, majka i brat blizanac- jedini su koji i dalje traže nestalu Silvu. "Crvena voda" roman je koji se proteže kroz  27 godina i prati daljnju usud ljudi upletenih u nestanak, od ukućana, osumnjičenih, pa do inspektora komunističke milicije. Kroz njihove sudbine roman zahvaća tri desetljeća života u Hrvatske.

 

TV SERIJA PATROLA NA CESTI OSVOJILA DVIJE NAGRADE ZA NAJBOLJU TV SERIJU NA FESTIVALU U PULI

TV serija Patrola na cesti osvojila je obje prve nagrade u konkurenciji TV serija na filmskom festivalu u Puli. Serija u režiji Zvonimira Jurića dobila je nagradu festivalskog žirija, te nagradu internacionalne kritike- žirija FEDORA. 

 

IZIšLA KNJIGA KLASICI HRVATSKOG FILMA JUGOSLAVENSKOG RAZDOBLJA

Klasici hrvatskog filma jugoslavenskog razdoblja- knjiga sa dvanaest interpretativnih eseja o klasičnim hrvatskim filmovima perioda od 1945. do 1990.- izišla je u nakladi Hrvatskog filmskog saveza

 

NJEMAČKI PRIJEVOD ŽENE S DRUGOG KATA PROMOVIRAN U BERLINU

Roman Žena s drugog kata izišao je u njemačkom prijevodu. Naslov njemačkog izdanja je Ein Tod fue Ein Leben, prevoditeljica knjige je Blanka Stipetić, a roman je izišao u nakladi Schruf & Stipetic. Promocija knjige održana je 17. veljače u Berlinu. 

 

TV SERIJA PATROLA NA CESTI NA TV FESTIVALU U BIARRITZU

Serija Patrola na cest bit će prikazana na 30. izdanju glasovitog televizijskog festivala u francuskom gradu Biarritzu. Festival se održava od 24. do 29. siječnja.

 

TV SERIJA PATROLA NA CESTI U IZBORU 10 NAJBOLJIH LISTA IL MANIFESTO

U anketi kritikle talijanskog dnevnika Il Manifesto, kritičar Sergio Germani Grmek uvrstio je TV seriju Patrola na cesti uz svoj izbor 10 najboljih filmova godine. U Germanijevom su se izboru, među ostalim, našli i filmovi Quentina Tarantina, Stevena Spielberga, Lava Diaza i Hou Hsiao Hsiena.

 

NAGRADA šPICI SERIJE PATROLA NA CESTI

špica TV serija Patrola na cesti koju su kreirali autori/dizajneri Andrea Sužnjević, Marko šesnić i Goran Turković osvojila je nagradu Oktavijan u konkurenciji namjenskih filmova na Danima hrvatskog filma koji su završili u nedjelju u Zagrebu. Nagrada Oktavijan u konkurenciji namjenskog filma dodjeljuje se reklamama, špicama i glazbenim videima proizvedenim u Hrvatskoj tijekom godine. Kandidate za nagrade anonimno od 1 do 5 ocjenjuje 40 članova Hrvatskog društva filmskih kritičara. TV serija Patrola na cesti, pa tako i špica, premijeru je imala u veljači 2016.