Vijesti

CRVENA VODA DOBITNIK 73. NAGRADE GRAND PRIX DE LA LITTERATURE POLICIERE

Crvena voda dobitnik je 73. nagrade Grand prix de la litterature policiere za najbolji inozemni krimić. Nagradu je žiri dodijelio većinom glasova. Velika nagrada za kriminalističku književnost (Grand prix de la litterature policiere) najstarija je i jedna od najuglednijih francuskih nagrada za krimić. Dodjeljuje se od 1947. Dobitnici nagrade za najbolji inozemni krimić prethodno su dobivali Patricia Highsmith, P.D. James, Stanislaw Lem, Ian Rankin i Elomore Leonard. 

 

CRVENA VODA DOBILA NAGRADU TRANSFUGE ZA NAJBOLJI INOZEMNI KRIMIĆ

Crvena voda dobitnik je nagrade Transfuge za najbolji inozemni krimić objavljen u Francuskoj. Nagradu Transfuge dodjeljuje istoimeni francuski mjesečnik za kulturu. Nagrada se dodjeljuje u trinaest kategorije, među kojima su i one za zbirku eseja, knjigu o umjetnosti i knjigu o filmu. Crvena voda proglašena je najboljim inozemnim krimićem. 

 

CRVENOJ VODI NAGRADA LE POINTS ZA NAJBOLJI EUROPSKI KRIMIĆ

Roman Jurice Pavičića Crvena voda osvojio nagradu Le Point du Polar européen. Riječ je o nagradi koja se dodjeljuje za najbolji krimić europskog autora, napisan na francuskom ili preveden na francuski jezik. Nagrada je uručena na festivalu Quais du polar koji se održava u Lyonu. Crvenu vodu na francuski je preveo Olivier Lannuzel. Knjigu je u prijevodu objavila izdavačka kuća Agullo.

 

ŽENA S DRUGOG KATA IZAŠLA U SRPSKOM IZDANJU

Romani Žena s drugog kata izašao je u srpskom izdanju. Nakladnik knjige je beogradska izdavačka kuća Laguna .

 

ROMAN CRVENA VODA IZAŠAO U FRANCUSKOM PRIJEVODU

Roman Crvena voda izašao je početkom siječnja 2021. u francuskom prijevodu. Roman je objavljen u nakladi izdavačke kuće Agullo Editions iz Bordeauxa, pod naslovom L'eau rouge. Roman je preveo Olivier Lannuzel. 

 

CRVENA VODA IZAŠLA NA NJEMAČKOM

Roman Crvena voda izišao je na njemačkom jeziku. Naslov njemačkog prijevoda je Blut und Wasser. Knjigu je objavila nakladnički kuća Schruf & Stipetic, a prevoditeljica knjige je Blanka Stipetić. 

 

ROMAN MINUTA  88 OBJAVLJEN KAO BESPLATNA ELEKTRONIČKA KNJIGA

Roman Minuta 88 Jurice Pavičića objavljen je na internetu kao besplatna elektronička knjiga. Roman se može naći na web stranici BEK (Besplatne elektroničke knjige) Društva za promicanje književnosti u medijima (DPKM), te na poveznici https://elektronickeknjige.com/novi-naslovi/ . Minuta 88 roman je izvorno objavljen 2002. godine u nakladi VBZ. Roman prati sudbine dvaju mladića koje povezuje nogomet. Jedan od njih je mladi nogometni navijač, a drugi perspektivni vratar koji pod ucjenom mora sudjelovati u namještanju utakmice. 

 

PROMETEJEV SIN DRUGA NAJČITANIJA DOMAĆA KNJIGA U LISTOPADU

Prometejev sin na drugom je mjestu liste najprodavanijih knjiga hrvatskih autora u listopadu. Na listi specijaliziranog portala Moderna vremena Prometejev sin je na drugom mjestu, iza omladinskog romana U malu je uša đava Tisje Kljaković. 

 

PROMETEJEV SIN IZABRAN ZA KNJIGU MJESECA BESTBOOK-a

Književni mjesečnik Bestbook časopisa Express izabrao je roman Prometejev sin za knjigu mjeseca u svom listopadskom izdanju.

 

FOTOGRAFIJA NELE LAPTOŠ NA NASLOVNICI PROMETEJEVOG SINA

Fotografija istaknute hrvatske fotografkinje Nele Laptoš nalazit će se na naslovnici romana Prometejev sin koji izlazi u rujnu. Nela Laptoš hrvatska je fotografkinja poznata po svom fotografskom projektu Abandoned Croatia, a njena fotografija bila je i na naslovnici jedne od prethodnih Pavičićevih knjiga: Knjige o jugu

 

OVCE OD GIPSA IZAŠLE NA MAKEDONSKOM

Roman Ovce od gipsa izišao je u makedonskom prijevodu. Roman izvorno objavljen 1998. izišao je u izdanju nakladničke kuće Ili-Ili, a u prijevodi Dejana Vasilevskog.

 

FOTOGRAFIJA RINA EFENDIĆA NA NASLOVNICI SKUPLJAČA ZMIJA

Na naslovnici izbora pripovjedaka Skupljač zmija naći će se fotografija istaknutog splitskog fotografa Rina Efendića. Fotografija prikazuje brod u dvorištu jednog splitskog nebodera, a snimljena je 2011.

 

IZBOR PRIČA SKUPLJAČ ZMIJA IZLAZI U LISTOPADU

Izbor najboljih pripovijedaka Jurice Pavičića izlazi u listopadu. Naslov zbirke je Skupljač zmija, a sadrži trinaest priča napisanih od 2001. do danas. Pogovor izdanju napisao je Dragan Velikić, a urednica knjige je Adriana Piteša. 

 

IZBOR KRATKIH PRIČA U NJEMAČKOM PRIJEVODU

U izdanju nakladničke kuću Schruf & Stipetic izišao je izbor odabranih kratkih priča Jurice Pavičića. Izbor nosi naslov Fremde Helden (Stranci, heroji) i uključuje deset priča iz iz zbirki Patrola na cesti i Brod u dvorištu. Priče su prevele Susanne Boehm i Blanka Stipetic.

 

NJEMAČKO IZDANJE ROMANA OVCE OD GIPSA

Izišlo je novo, drugo izdanje romana Ovce od gipsa u njemačkom prijevodu. Roman je izišao pod naslovom Zeugen (Svjedoci), u nakladi nakladničke kuća Schruf & Stipetic. 

 

CRVENA VODA DOBITNIK NAGRADE FRIC

Roman Crvena voda dobitnik je nagrade Fric za najbolju proznu knjigu objavljenu u Hrvatskoj u 2017/18. Nagradu dodjeljuje tjednik Express. Nagrada je dodijeljena 27. siječnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. 

 

IZIŠLA ZBIRKA ESEJA  KNJIGA O JUGU 

Zbirka sadrži 23 prethodno objavljena ili neobjavljena teksta koji se bave temama europskog juga, jadranskog juga i hrvatskog juga. Tekstovi knjige bave se širokom lepezom tema od monokulture turizma, preko povijesti jadranske magistrale, povijesti gastarbajterstva, pa do bure i uloge Renaulta 4 u povijesti Dalmacije. Neki tekstovi knjige bave se i značajnim dalmatinskih figurama kao što su Dika Marjanović Radica ili Tomislav Ivić. 

ROMAN CRVENA VODA DOBITNIK NAGRADE GJALSKI

Crvena voda osvojila je nagradu Ksaver Šandror Gjalski za najbolje hrvatsko prozno djelo u 2017/18. Nagradu dodjeljuje Društvo hrvatskih književnika i rodno grad Gjalskog Zabok. Nagrada je autoru uručena 27. listopada. 

 

ROMAN CRVENA VODA NOMINIRAN ZA NAGRADU MEŠA SELIMOVIĆ

Crvena voda nominirana je za nagradu Meša Selimović za najbolji roman na štokavskim jezicima u 2017/18. Ostali nominirani su Luzitanija Dejana Atanackovića (Srbija), Memed, crvena bandana i pahuljica Semezdina Mehmedinovića (BiH), Sunce ovog dana Vladimira Pištala (BiH), te Calypso Ognjena Spahića (Crna Gora).  

 

ROMAN CRVENA VODA NOMINIRAN ZA NAGRADU T-PORTALA

Crvena voda nominirana je među najboljih pet hrvatskih romana koji konkuriraju za nagradu T-Portala za najbolji roman u 2017.  

 

OVCE OD GIPSA U RUMUNJSKOJ ANTOLOGIJI ANTIRATNE PROZE

Poglavlje romana Ovce od gipsa (1997) uvršteno je u antologiju antiratne proze pisaca iz bivše Jugoslavije u izdanju rumunjsku nakladničke kuće Editura paralela 45. Antologija antiratne proze iz bivše Jugoslavije izići će pod naslovom A fost o data o tara, a urednici antologije su Boris Postnikov i Dino Kreho. U antologiji će biti prevedeno poglavlje Oči iza vrata

 

ILUSTRACIJA ALEMA ĆURINA NA NASLOVNICI NOVOG PAVIČIĆEVOG ROMANA KOJI IZLAZI U LISTOPADU

Slika "Happy New Fear" splitskog ilustratora Alema Ćurina bit će na naslovnici novog romana Jurice Pavičića koji izlazi u listopadu.

 

IZLAZI NOVI ROMAN JURICE PAVIČIĆA CRVENA VODA

Novi roman Jurica Pavičića "Crvena voda" izići će na hrvatskom jeziku tijekom listopada. „Crvena voda“priča o nestanku sedamnestogodišnje djevojke koja je iščezla jedne rujanske subote godine 1989. nakon ribarske fešte u malom mjestu na dalmatinskoj obali.  Policijska potraga ne daje nikakve rezultate, a okolna politička zbivanja- pad jednog sistema, društvene promjene i rat-  zasjene nestanak djevojke koji pada u zaborav. Obitelj- otac, majka i brat blizanac- jedini su koji i dalje traže nestalu Silvu. "Crvena voda" roman je koji se proteže kroz  27 godina i prati daljnju usud ljudi upletenih u nestanak, od ukućana, osumnjičenih, pa do inspektora komunističke milicije. Kroz njihove sudbine roman zahvaća tri desetljeća života u Hrvatske.

 

TV SERIJA PATROLA NA CESTI OSVOJILA DVIJE NAGRADE ZA NAJBOLJU TV SERIJU NA FESTIVALU U PULI

TV serija Patrola na cesti osvojila je obje prve nagrade u konkurenciji TV serija na filmskom festivalu u Puli. Serija u režiji Zvonimira Jurića dobila je nagradu festivalskog žirija, te nagradu internacionalne kritike- žirija FEDORA. 

 

IZIŠLA KNJIGA KLASICI HRVATSKOG FILMA JUGOSLAVENSKOG RAZDOBLJA

Klasici hrvatskog filma jugoslavenskog razdoblja- knjiga sa dvanaest interpretativnih eseja o klasičnim hrvatskim filmovima perioda od 1945. do 1990.- izišla je u nakladi Hrvatskog filmskog saveza

 

NJEMAČKI PRIJEVOD ŽENE S DRUGOG KATA PROMOVIRAN U BERLINU

Roman Žena s drugog kata izišao je u njemačkom prijevodu. Naslov njemačkog izdanja je Ein Tod fue Ein Leben, prevoditeljica knjige je Blanka Stipetić, a roman je izišao u nakladi Schruf & Stipetic. Promocija knjige održana je 17. veljače u Berlinu. 

 

TV SERIJA PATROLA NA CESTI NA TV FESTIVALU U BIARRITZU

Serija Patrola na cest bit će prikazana na 30. izdanju glasovitog televizijskog festivala u francuskom gradu Biarritzu. Festival se održava od 24. do 29. siječnja.

 

TV SERIJA PATROLA NA CESTI U IZBORU 10 NAJBOLJIH LISTA IL MANIFESTO

U anketi kritikle talijanskog dnevnika Il Manifesto, kritičar Sergio Germani Grmek uvrstio je TV seriju Patrola na cesti uz svoj izbor 10 najboljih filmova godine. U Germanijevom su se izboru, među ostalim, našli i filmovi Quentina Tarantina, Stevena Spielberga, Lava Diaza i Hou Hsiao Hsiena.

 

NAGRADA ŠPICI SERIJE PATROLA NA CESTI

Špica TV serija Patrola na cesti koju su kreirali autori/dizajneri Andrea Sužnjević, Marko Šesnić i Goran Turković osvojila je nagradu Oktavijan u konkurenciji namjenskih filmova na Danima hrvatskog filma koji su završili u nedjelju u Zagrebu. Nagrada Oktavijan u konkurenciji namjenskog filma dodjeljuje se reklamama, špicama i glazbenim videima proizvedenim u Hrvatskoj tijekom godine. Kandidate za nagrade anonimno od 1 do 5 ocjenjuje 40 članova Hrvatskog društva filmskih kritičara. TV serija Patrola na cesti, pa tako i špica, premijeru je imala u veljači 2016.